Gouden Sieraden

GOUD

Goud is al eeuwenlang een bron van inspiratie. Dit zachte edelmetaal kent een aantal eigenschappen dat het tot de ‘Koning der Metalen’ maakt. Goud behoudt zijn glans en is veelzijdig, smeedbaar en duurzaam. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de mens zich al duizenden jaren van goud bedient en er zich graag door laat inspireren.

WAT IS GOUD.

Goud is een zacht, helder, geel, natuurlijk materiaal dat miljoenen jaren geleden onder enorme druk is ontstaan in de dieper gelegen lagen van de aardkorst. Hoewel goud voor het eerst werd ontdekt in rivierbeddingen in Azië en Afrika, wordt goud vandaag de dag voornamelijk verkregen via ondergrondse mijnwinning. Een intensief en moeilijk proces. Op een diepte van 3000 meter moet gemiddeld drie ton erts gedolven en verwerkt worden om één ons goud te winnen. Goud is zeldzaam, ook omdat het sinds de 6e eeuw na Christus heeft gediend als betaalmiddel. Pas na de eerste Wereldoorlog, toen er bijna geen goudvoorraad meer was, verloor het goud als betaalmiddel zijn functie.

GOUDEN GESCHIEDENIS.

De zeldzaamheid en schoonheid van goud hebben tot vele magische verhalen geleid. Zo werd van de legendarische Koning Midas van Griekenland beweerd dat hij de kracht had om alles wat hij aanraakte, in goud te veranderen. Van de Inca’s in Zuid-Amerika is bekend dat zij een ware harstocht voor goud hadden. Zij zagen goud als ‘tranen van de zon’ en hadden de gewoonte hun overledenen te begraven met gouden maskers op en van top tot teen bedekt met goudpoeder. Hun land werd bekend als het ‘El Dorado’ oftewel het ‘Gouden Land’. Een begrip dat nu nog wordt gebruikt voor een land van onmetelijke rijkdom en invloed.

SYMBOOL VAN EEUWIGHEID.

Goud symboliseert traditiegetrouw de band tussen twee mensen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat goud sinds de 2e eeuw na Christus in trouwringen wordt verwerkt. In 1554 zorgde de Engelse Koningin Mary Tudor ervoor dat de gladde gouden trouwring inde mode kwam door deze te kiezen als haar trouwring. Hoewel de gouden verlovings- en trouwring qua uiterlijk in de loop der tijd de nodige veranderingen heeft ondergaan, symboliseert hij vandaag de dag nog steeds die blijvende liefde voor elkaar. Goud is liefde, goud is puur, goud is eeuwig.

DE KWALITEIT VAN GOUD.

Puur goud is van nature een zacht metaal en daardoor moeilijk tot sieraad te verwerken. Ter verharding wordt goud dan ook gemengd met bij metalen als zilver en koper, zo ontstaan de zogenaamde goudlegeringen. In Europa wordt de hoeveelheid puur goud die aanwezig is in een sieraad uitgedrukt in duizendsten. Zo heeft puur goud, beter bekend als 24 karaats goud, een waarde van 1000 duizendsten. 18 karaats goud dat voor 0,75 deel uit puur goud bestaat, heeft derhalve een waarde van 750 duizendsten. De ‘rest’ is dan meestal zilver of koper. Aan de verschillende bij metalen ontleent goud haar kleurnuances. Roodgoud ontstaat door de toevoeging van koper en witgoud door aan de legering koper of palladium toe te voegen.

GOUDEN KEURTEKENS.

Ieder gouden voorwerp dat in Nederland verhandeld wordt, moet voorzien zijn van een geldig keurteken. Op grond van de Waarborgwet kennen we in Nederland vier geaccepteerde goudlegeringen:

14 karaat (585/1000)

18 karaat (750/1000)

20 karaat (833/1000)

22 karaat (916/1000)

Legeringen beneden 14 karaat mogen in Nederland geen goud genoemd worden.

ONDERHOUD GOUD.

Gouden sieraden kun je door ons professioneel laten reinigen. Zelf kun je de sieraden ook af en toe in een zeepsopje (bijvoorbeeld van groene zeep) dompelen. Borstel het sieraad hierin voorzichtig schoon met een zachte tandenborstel. Spoel het sieraad daarna af met lauw water en droog het met een flanellen doek. 

HANDIGE TIPS.

Draag geen sieraden bij huishoudelijk of ruw werk en bij het sporten. Sieraden kunnen beschadigen door bepaalde schoonmaakmiddelen (chloor/zout) en door te hard stoten. Daarnaast bestaat de kans de sieraden te verliezen. Het is het beste om sieraden niet los in een lade of doosje te leggen. Sieraden kunnen elkaar beschadigen; berg elk sieraad apart op om krassen te voorkomen. Make-up, haarlak en parfum bevatten stoffen die, als ze in aanraking komen met goudlegeringen, vlekken kunnen veroorzaken op huid en kleding. Het is het beste om sieraden pas op het allerlaatst om te doen. Laat je sieraad tenminste een keer per jaar door ons nakijken. Wij controleren het sieraad op losse zettingen en tekenen van slijtage.