Platina Trouwringen

Platina

Overweegt U de aanschaf van een platina trouwring ?. Of bent u gewoon geïnteresseerd in de achtergrond van het meest zeldzame, zuivere en duurzame edelmetaal ter wereld ?.

WAT IS PLATINA.

Dit van nature witte edelmetaal is het duurzaamste, zuiverste, en zeldzaamste ter wereld. Dat het duurzaam is blijkt uit het feit dat platina sieraden nagenoeg niet beschadigen en daardoor een leven lang meegaan. In tegenstelling tot goud wordt platina bijna in haar zuiverste vorm gebruikt. Platina is erg zeldzaam, want het wordt maar op enkele plaatsen ter wereld gedolven. Om een ounce (31,1 gram) platina te delven, moet maar liefst tien ton erts uit de bodem gedolven worden, een proces dat zo’n 8 weken in beslag neemt. De duurzaamheid van platina, maakt platina zo geschikt voor het maken van trouwringen. Het vergaat, oxideert en beschadigt nagenoeg

niet en behoudt zijn natuurlijke witte kleur. Een platina trouwring is een trouwring voor het leven.

PLATINA GESCHIEDENIS.

Zo’n 3000 jaar geleden werd platina voor het eerst gebruikt door de Egyptenaren. Acht honderd jaar later werkte de Inca’s ermee. Zij combineerden platina met geelgoud om zo de mooiste sieraden te creëren. Een toepassing die pas in de twintigste eeuw veel gebruikt zal worden. De Spaanse bezetters ontdekten rond 1590 het witte metaal in de rivieren van Equador. Zij dachten aanvankelijk dat het onrijp zilver was en gooide het terug de rivier in. Ze noemde het platina dat ‘klein zilver’ betekent. Het eerste platina sieraad in Europa werd rond 1790, door een Franse goudsmid gemaakt voor Koning Louis XVI van Frankrijk. Hij bestempelde platina als ‘het enige edelmetaal geschikt voor koninklijk bloed’. Daarna zijn veel bekende diamanten zoals de Hope, Koh-i-Noor en ‘The great star of Africa’  in platina gezet. Carl Fabergé, de beroemde Russische juwelier prees het werken met platina net als Louis Cartier uit Parijs en menig andere grote juweliers uit de geschiedenis. Tegenwoordig wordt platina gevonden in Afrika, Rusland, Colombia en Noord Amerika en wordt het gebruikt om er de mooiste en meest exclusieve sieraden mee te maken.

PLATINA UITDRUKKING VAN LIEFDE.

Door hun schoonheid en waarde worden platina trouwringen vaak gegeven als een speciale uiting van liefde zoals verlovingen, bruiloften. Tegenwoordig is de combinatie van platina met geelgoud erg populair. Steeds meer bruidsparen verenigen hun liefde met een platina trouwring al dan niet in combinatie met geelgoud. Vooral door de duurzaamheid en sterkte van het metaal is het een trouwring voor het leven, dat nooit haar glans en schoonheid verliest.

KWALITEIT VAN PLATINA.

Platina is een van de sterkste edelmetalen ter wereld, het wordt bijna in zijn puurste vorm gebruikt. Hierdoor is het uitermate geschikt om kostbare edelstenen in te zetten. Platina trouwringen zijn hypoallergeen en beschadigen nagenoeg niet. In tegenstelling tot witgoud worden er aan platina geen legeringen toegevoegd om de witte kleur te verkrijgen, platina is van nature wit. Dit betekent dat de intens witte kleur bij het dragen niet verdwijnt. Vooral diamanten komen goed tot hun recht in een platina trouwring, de witte kleur versterkt de schittering van diamanten.

PLATINA KEURTEKENS.

Ieder platina voorwerp dat in Nederland verhandeld wordt, moet voorzien zijn van een geldig keurteken. Op grond van de Waarborgwet kennen we in Nederland 1 geaccepteerd platinagehalte: gehalte platina (950/000). Legeringen beneden dit gehalte mogen in Nederland geen platina genoemd worden. Platina wordt zoals bovenstaande legering duidelijk maakt bijna in zijn zuiverste vorm gebruikt. Platina Trouwringen bestaan voor minimaal 95% uit puur platina. Bij platina wordt geen onderscheidt gemaakt in grote of kleine voorwerpen, maar in nieuwe of gebruikte voorwerpen. De tekens zijn de volgende:

Grote en kleine voorwerpen NIEUW                PT 950

Grote en kleine voorwerpen GEBRUIKT          PT

AANSCHAF  VAN PLATINA SIERADEN.

Wanneer u de aanschaf van een platina trouwring overweegt voor uzelf, of als cadeau voor iemand die u lief is investeert u in tijdloze schoonheid. Bij een dergelijke aankoop is het belangrijk dat u het juiste advies ontvangt. Wij zijn daarvoor de aangewezen persoon. Wij kunnen al uw vragen over platina beantwoorden en kunnen u helpen bij het bepalen van uw keuze. De professionele ervaring gecombineerd met uw persoonlijke smaak, zal resulteren in de keuze van precies de trouwring die bij u past en wat u de rest van uw leven zult koesteren.

ONDERHOUD VOOR PLATINA.

Platina trouwringen dienen net als andere sieraden op dezelfde manier te worden verzorgd. Net als bij andere waardevolle sieraden, is het verstandig platina sieraden zorgvuldig op te bergen zodat ze niet in aanraking komen met andere stukken waardoor krassen kunnen ontstaan. Slijtage inclusief krassen kunnen ondanks de duurzaamheid ook ontstaan op platina. Maar vanwege de enorme duurzaamheid en sterkte van platina, gaat er nagenoeg geen materiaal verloren wanneer een kras ontstaat. U kunt de sieraden zelf af en toe in een zeepsopje (bijvoorbeeld van groene zeep) dompelen. Borstel het sieraad hierin voorzichtig schoon met een zachte tandenborstel. Spoel het sieraad daarna af met lauw water en droog het met een flanellen doek. Voor advies kunt u ook terecht bij ons.

HANDIGE TIPS.

– Draag geen sieraden bij huishoudelijk of ruw werk en bij het sporten. Sieraden kunnen beschadigen door bepaalde schoonmaakmiddelen. (chloor/zout) en door te hard stoten. Daarnaast bestaat de kans de sieraden te verliezen.

– Het is het beste om sieraden niet los in een lade of doosje te leggen. Sieraden kunnen elkaar beschadigen; berg elk sieraad apart op om krassen te voorkomen.

– Laat uw trouwring tenminste een keer per jaar door ons nakijken. Wij controleren de trouwring op losse zettingen en tekenen van slijtage.