Trouwringen, één van de meest universele symbolen ter wereld. De ronde, ononderbroken vorm van trouwringen, zonder begin, zonder einde, bevestigt dat de liefde tussen twee mensen en het huwelijk oneindig is.
Uw Trouwringenspecialist Juwelier Rooyackers. De grootste van Uden en omgeving op het gebied van trouwringen. Met ca. 4.000 modellen op voorraad om letterlijk te zien, voelen én passen. In diverse materialen zoals Staal, Titanium, Palladium, Witgoud, Geelgoud, Roségoud, Bicolor, Carbon, Tungsten en Zilver, met of zonder briljant. Wij zijn een begrip in de trouwringenbranche. Perfect in kwaliteit, eindeloos in variatie, exclusief en zéér betaalbaar. Groot in ambachtelijke trouwringen, service en advies. Uw beste adviseur op het gebied van trouwringen, speciaal voor jullie gemaakt.
Grote collectie trouwringen
Kies je voor een ring van Uw Trouwringenspecialist Juwelier Rooyackers dan kies je voor kwaliteit en vakmanschap. Wij bieden een zeer grote collectie trouwringen in verschillende stijlen en prijsklassen. Ook is het mogelijk om zelf jullie trouwringen te ontwerpen. Met het hart gekozen met de hand gemaakt. Elke trouwring die wij maken is bijzonder. Met trots tonen wij graag onze collectie. Wij hopen onze passie die wij voelen voor de trouwringen op jullie te kunnen overbrengen zodat je geïnspireerd raakt de unieke trouwring te vinden om de liefde voor elkaar te bezegelen.
Wij vervaardigen uw trouwringen in eigen atelier. Dit verzekert je niet alleen van een hoge kwaliteit maar ook van de best mogelijk prijs.
Het uitzoeken van jullie trouwringen is een belangrijk moment, tijdens de voorbereiding op je trouwdag. Trouwringen vormen een bijzondere herinnering aan deze mooie dag in jullie leven. Het symboliseert de ware liefde. Daarom is het uitzoeken van de perfecte trouwringen zeer belangrijk.
Jullie wensen staan bij ons centraal.
Maak samen vrijblijvend een afspraak, wij adviseren jullie graag.
Geschiedenis van de trouwring
Voor de betekenis van de trouwringen moeten we ver terug in de geschiedenis. De geschiedenis van de trouwring is enigszins mysterieus en vond zijn oorsprong aan de oevers van de Nijl in het oude Egypte. Daar geloofde men stellig dat er vanaf de derde vinger van de linkerhand een ader rechtstreeks naar het hart liep. Zij noemden deze ader “Vena Amoris”, ofwel De Liefdesader. Heb je zelf geen voorkeur om de trouwring straks aan de linkerhand of rechterhand te dragen, dan is dit toch een leuke reden om de ring links te dragen. Je kunt ook kiezen voor links of rechts dragen vanuit de gedachte van jouw geloof. Ook de betekenis van de trouwringen zoals wij die in onze huidige tijd kennen komt uit de tijd van de Romeinen. Zij zagen, en wij zien, de ronding van de trouwring als een eeuwige cirkel, het symbool van de eeuwigheid. Net als de tijd kennen de trouwringen geen begin of eind. Je komt steeds terug bij hetzelfde, net als het leven. De trouwring symboliseert daarmee de eeuwigdurende verbondenheid van man en vrouw. In leven en dood en in voor en tegenspoed.
De opening in de ring heeft zelfs een speciale betekenis. Het is het symbool van de doorgang naar alle gebeurtenissen in het leven van degene die de trouwring draagt. Ook de traditie die de Romeinen hanteerden bij het uitwisselen van trouwringen hebben we uit die tijd overgenomen. Daarnaast was het vroeger bedoeld om te tonen dat de man en zijn vrouw aan elkaar verbonden zijn en dus niet vrij meer zijn.
Rechtstreeks naar het hart is waar de vierde vinger van de linkerhand naar toe leidt, zo meenden de oude Grieken in navolging van de Egyptenaren. Sindsdien is het gebruik van het dragen van trouwringen om de linker ringvinger gemeengoed geworden, en ook in onze moderne tijd gelooft een groot deel van de wereldbevolking in het romantische idee dat trouwringen een rechtstreekse verbinding met het hart maakt.
Van Neanderthalers tot de Romeinen
Neanderthalers kenden al trouwringen ver voordat de Egyptenaren en Grieken dit huwelijkssymbool exporteerden naar de rest van de wereld; zo wordt aangenomen, ofschoon hier weinig wetenschappelijk bewijs voor is, dat in de prehistorie man en vrouw trouwringen gemaakt van natuurlijke materialen uitwisselden als symbool van twee samensmeltende zielen.
Egypte is volgens een algemeen geldende theorie de bakermat van de moderne trouwring. Bijna 5000 jaar geleden werden hier naast primitieve materialen als hennep, leer, bot en ivoor voor het eerst trouwringen van goud en zilver gefabriceerd, eventueel versierd met edelstenen en halfedelstenen. De ronde vorm van trouwringen, die de Egyptenaren deed denken aan de zon en de maan, symboliseerde oneindigheid een metafoor voor de liefde tussen twee mensen.
De romeinen namen het gebruik van de Egyptenaren metalen trouwringen te dragen over inclusief het geloof dat de ringvinger via de vena amoris (ader van de liefde) met het hart is verbonden maar pas in de 3e eeuw na Chr. Toen ze ontdekten dat edele metalen langer meegaan, vervingen ze hun trouwringen van ijzer en brons door trouwringen van zilver of goud.
Trouwringen in Nederland
In Nederland is het traditie bij katholieken hun trouwring aan de linkerhand te dragen terwijl het voor de meeste mensen ten noorden van de grote rivieren (over het algemeen protestanten) vanzelfsprekend is hiervoor de rechterhand te gebruiken.
In Nederland zijn trouwringen vaak van goud, zilver, platina of een combinatie hiervan. Partners zoeken vaak samen een ring uit. Tegenwoordig worden trouwringen steeds meer aangekleed met edelstenen die een symbolische waarde vertegenwoordigen, zoals:
- De robijn als symbool van het hart
- De saffier als reflectie van de hemel
- De diamant als baken van onverwoestbare liefde
De trouwring is het zichtbare deel van twee mensen die zich met elkaar verbinden.
Het dragen van ringen is tegenwoordig vooral een kwestie van smaak. Het is de normaalste zaak van de wereld als gehuwde koppels trouwringen dragen om hun band te benadrukken.
Het uitwisselen van de ringen is al eeuwen een vast deel van de huwelijksplechtigheid.